Just nak share cara penggunaan periuk Mugen 6L yang saya beli online.
saya just share yang simple je
1. masukkan barang-barang masak, tutup penutup pada periuk. Pusing dari penanda OPEN ke CLOSE
2. Letakkan penanda tekanan haba pada "Airtight".
3. Pilih mode masakan, contoh rice/rendang/fry.
4. tekan start
5, ni paling penting. Bila dah siap masak , akan bunyi beep & paparan "bb", kena release/buang tekanan haba dengan pusing tekanan ke bahagian Exhaust, pastikan masa gerakkan tu guna sudu, sebab wap panas akan keluar, dah habis haba baru boleh bukak penutup
![]() |
Siap masak, penanda "bb" |
![]() |
consul haba tekanan |
so bila dah siap, keluarkan makanan & sedia hidang untuk dimakan.
Selamat menjamu selera,
Cubaan saya masak Sup daging 30 minit, memang lembut. kalau nak lembut lagi boleh tambah masa lagi.
Masak nasi pun ok, 12 minit.
![]() |
masak sup daging, 30 minit, memang daging lembut |
Assapam sis. Penutup periuk Mugen saya tersangkut selepas disimpan. Ada tak tips untuk buka.
ReplyDeleteAssallam kenapa ia dengan periuk saya, saya tekan macam biasa tapi time di monitor tu berubah ke asal balik dalam beberapa saat.
ReplyDeleteSis apa agaknya yg perlu saya buat
Periuk saya tu wap keluar dipenutup dan masa atau timer x turun kalau set 40 ..x bergerak set tu..
ReplyDeleteMacam mana nak buat kalau dah bunyi Bb tapi wapnya tak boleh keluar . Pliss bagi penjelasan
ReplyDelete